Gerald Brosseau Gardner

Wie is Gerald Gardner?

Gerald Gardner photo - source https://en.wikipedia.org/wiki/File:Gerald_Gardner,_Witch.jpg
Gerald Brosseau Gardner (13 juni 1884–12 februari 1964)
Bron foto: https://en.wikipedia.org/

Gerald Gardner ook bekend onder de ambachtelijke naam Scire, was een Engelse Wicca, evenals een auteur en een amateur antropoloog en archeoloog.

Hij speelde een belangrijke rol bij het onder de aandacht brengen van de hedendaagse heidense religie van Wicca door enkele van de definitieve religieuze teksten te schrijven en de traditie van Gardneriaanse Wicca te stichten.

Gardner werd geboren in een gezin uit de hogere middenklasse in Blundellsands, Lancashire, en bracht een groot deel van zijn jeugd door in het buitenland op Madeira. In 1900 verhuisde hij naar het koloniale Ceylon en vervolgens in 1911 naar Malaya, waar hij als ambtenaar werkte, zelfstandig interesse ontwikkelde in de inheemse bevolking en papieren en een boek schreef over hun magische praktijken.

Na zijn pensionering in 1936 reisde hij naar Cyprus, waar hij de roman A Goddess Arrives schreef voordat hij terugkeerde naar Engeland. Hij vestigde zich in de buurt van het New Forest en sloot zich aan bij een occulte groep, de Rosicrucian Order Crotona Fellowship, waardoor hij zei dat hij de New Forest-coven was tegengekomen waarin hij in 1939 was ingewijd. heksencultus besproken in de werken van Margaret Murray, besloot hij het geloof nieuw leven in te blazen, door de rituelen van de coven aan te vullen met ideeën die waren ontleend aan de vrijmetselarij, ceremoniële magie en de geschriften van Aleister Crowley om de Gardneriaanse traditie van Wicca te vormen.

Toen hij in 1945 naar Londen verhuisde, was hij vastbesloten deze religie te propageren, media-aandacht te trekken en erover te schrijven in High Magic’s Aid (1949), Witchcraft Today (1954) en The Meaning of Witchcraft (1959). Hij richtte een Wicca-groep op die bekend staat als de Bricket Wood-coven en introduceerde een reeks hogepriesteressen in de religie, waaronder Doreen Valiente, Lois Bourne, Patricia Crowther en Eleanor Bone, waardoor de Gardneriaanse gemeenschap zich verspreidde over Groot-Brittannië en vervolgens naar Australië en de Verenigde Staten in de late jaren 1950 en vroege jaren 1960.

Gardner was een tijdlang betrokken bij Cecil Williamson en werd ook directeur van het Museum of Magic and Witchcraft op het eiland Man, dat hij tot aan zijn dood leidde.

Gardner wordt internationaal erkend als de “Vader van Wicca” onder de heidense en occulte gemeenschappen. Zijn beweringen met betrekking tot de New Forest coven zijn uitgebreid onderzocht, met Gardner als onderwerp van onderzoek voor historici en biografen Aidan Kelly, Ronald Hutton en Philip Heselton.