Kent Wicca feestdagen en hoe worden deze gevierd? Wat is een Esbat en wat is een Sabbat?

Kent Wicca feestdagen en hoe worden deze gevierd? Wat is een Esbat en wat is een Sabbat?

Wicca is een moderne heidense hekserijreligie die zijn oorsprong vindt in het begin van de 20e eeuw. Het is een op de natuur gebaseerde religie die een godin en god aanbidt, evenals verschillende andere godheden uit verschillende pantheons.

Wiccans vieren acht grote feestdagen die bekend staan als sabbats, die het draaien van het wiel van het jaar markeren. Deze sabbats staan bekend als het Wiel van het Jaar.

  1. De eerste van de Wicca-sabbats is Samhain, die wordt gevierd op 31 oktober. Deze feestdag markeert het einde van het oogstseizoen en het begin van de “donkere helft” van het jaar. Het is een tijd om voorouders te eren en is een tijd voor waarzeggerij en verbinding maken met de geestenwereld. Veel Wiccans houden een feest, bouwen een vreugdevuur en vertellen spookverhalen.
  2. De tweede sabbat is Yule, dat wordt gevierd op 21 december. Deze feestdag markeert de kortste dag en de langste nacht van het jaar en is een tijd om de terugkeer van de zon te vieren. Veel Wiccans zullen een kerstboom versieren, geschenken uitwisselen en kaarsen aansteken om de terugkeer van het licht te vieren.
  3. De derde sabbat is Imbolc, dat wordt gevierd op 2 februari. Deze feestdag markeert het begin van de lente en is een tijd om een nieuw begin en de komst van de lente te vieren. Veel Wiccans zullen dit vieren door kaarsen aan te steken, maïspoppen te maken en hun huizen met bloemen te versieren.
  4. De vierde sabbat is Ostara, die wordt gevierd op 21 maart. Deze feestdag markeert de lente-equinox en is een tijd om nieuw leven en vruchtbaarheid te vieren. Veel Wiccans zullen dit vieren door eieren te versieren en een feestmaal te houden.
  5. De vijfde sabbat is Beltane, die wordt gevierd op 1 mei. Deze feestdag markeert het begin van de zomer en is een tijd om vruchtbaarheid en groei te vieren. Veel Wiccans vieren feest door meibomen te versieren en een feest te houden.
  6. De zesde sabbat is Litha, die gevierd wordt op 21 juni. Deze feestdag markeert de zomerzonnewende en is een tijd om de langste dag van het jaar en het hoogtepunt van de zomer te vieren. Veel Wiccans vieren feest door een feestmaal te houden, vreugdevuren aan te steken en op te blijven om de zonsopgang te zien.
  7. De zevende sabbat is Lammas(ook bekend als Lughnasad), die wordt gevierd op 1 augustus. Deze feestdag markeert het begin van het oogstseizoen en is een tijd om de eerste oogst van het jaar te vieren. Veel Wiccans vieren feest door een feestmaal te houden en brood te bakken.
  8. De achtste en laatste sabbat is Mabon, die wordt gevierd op 21 september. Deze feestdag markeert de herfstnachtevening en is een tijd om het einde van het oogstseizoen en het begin van de “donkere helft” van het jaar te vieren. Veel Wiccans zullen dit vieren door een feest te houden en hun huizen te versieren met herfstbladeren.

Naast de sabbats vieren Wiccans ook de volle maan, bekend als een Esbat. Deze vieringen zijn vaak persoonlijker en zijn een tijd voor Wiccans om samen te komen en de energie van de volle maan te vieren. Veel Wiccans zullen dit vieren door een ritueel te houden, te mediteren of spreuken uit te spreken.

Tot slot vieren Wiccans acht grote feestdagen die bekend staan als sabbats, die het draaien van het wiel van het jaar markeren. Deze feestdagen staan bekend als het Wiel van het Jaar en zijn een tijd voor Wiccans om samen te komen en de veranderende seizoenen te vieren. Bovendien vieren Wiccans ook de volle maan, bekend als een Esbat, die vaak persoonlijker is en een tijd is voor Wiccans om samen te komen en deze te vieren.

Terug naar de Wicca Inleiding.